Dhr. Koenraad Vandamme bracht ons een gloednieuwe voordracht over ziekten en plagen bij Buxus en hoe we het aanpakken om ze te voorkomen of te bestrijden.
Voeding is bij buxus cruciaal. We kunnen hiervoor best zeewierkalk en gedroogde kippenmest gebruiken. Bekalken doen we best in de maand februari. Bemesten in volle grond doen we best in de maand april. Gewone kippenmest kan ook gebruikt worden maar dan moet je opletten dat deze goed verteerd is en dus niet zomaar verse kippenmest gebruiken. In het najaar voor de winter wordt er dan best nogmaals bekalkt en bemest (oktober – november).
Buxus mag zeker niet te nat staan. Daarom is het best om bij het aanplanten een goede grondverbeteraar in te werken. Compost van IVVO ed. is eigenlijk te straf voor de jonge planten.
De grond afdekken met schors bij Buxusplanten is eigenlijk ook niet goed. Dit zorgt er immers voor dat de grond verzuurt en hierdoor komen de buxusplanten bruin.
Water geven aan Buxus in volle grond is niet nodig. Buxus in pot moet je 1x per week goed water geven en dit vanaf maart tot oktober (10 liter water per plant, zorg wel dat het water weg kan uit de pot!)
Bij een goede bemesting en verzorging, voorkom je al heel wat problemen.
Mogelijk problemen bij Buxus:
– Buxusbladvlo: witte pluisjes op de buxus. Dit is geen schimmel. Lieveheersbeestjes zijn verzot op de larven. Dit doet echter niet veel kwaad aan de Buxusplanten. Het kleeft echter wel sterk.
– Buxusmot: dit is in feite de mot van een Aziatische vlinder. Ze eten niet het volledige blad op maar enkel de jonge, groene delen. Momenteel zijn ze reeds waargenomen rond het Kortrijkse maar zijn wij hier in onze streken er nog van gespaard gebleven. Het is enkel de rups die behandelbaar is. Indien de rups verpopt is, is het eigenlijk al te laat. Om te bestrijden start je best met biologische middelen (bv. Conserve). Het is wel belangrijk om na 2 weken de behandeling nog eens te herhalen. Feromoonvallen kunnen ook een oplossing zijn. De kippen loslaten tussen de Buxusplanten is ook een effectief middel maar is natuurlijk niet altijd mogelijk. De buxusmot is zo’n 5 jaar in BelgiĆ« aanwezig. Het valt op dat ze vooral voorkomt in verstedelijkte gebieden.
– Buxustopmijt: misvorming van de blaadjes. Hier kan tegen gesproeid worden maar na snoei verdwijnt dit ook.
– Buxusspint: groot probleem. Het spinnetje is niet te zien met het blote oog maar zit onderaan het blad. Het zorgt voor een complete groeistilstand van de plant. Witte puntjes op het blad zijn een indicatie hiervan. Hiervoor kan gesproeid worden met een 2e behandeling na een paar weken.
– Buxusschimmel: bij vochtig warm weer. Zwart-witte lijntjes op de takjes zijn een kenmerk hiervan. Hiertegen kan gesproeid worden met Eminent. De schimmel wordt echter wel resistent tegen het product.
– Kommaschildluis: komt vooral voor bij oudere Buxussen. Bij kleine aantasting kan dit afgeborsteld worden met een zeepsopje.