Yacon is ook wel gekend als ‘appelwortel’, ‘grondappel’ of ‘diabetes-kartoffel’. De yacon is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca’s waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak en van het positieve effect op hun gezondheid. Sindsdien is de yacon in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen. Yacon is geliefd vanwege de frisse zoete smaak en toepasbaarheid in veel gerechten.
De plant groeit zeer goed onder Noord-Europese omstandigheden. De plant vergt nauwelijks onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort. Yacon produceert 2 typen knollen. De kleine broed- of moederknol voor de vermeerdering en de eetknollen, die er uitzien als langwerpige aardappelen, voor de consumptie. Dit is zeer uniek in de plantenwereld.
Dhr. Guy De Kinder zal ons heel wat meer komen vertellen over het telen, oogsten, bewaren en gebruiken van deze knol.