Vrijdag 26 januari 2018 – gebruik van de hobbyserre

Vrijdag 26 januari 2018 hadden we onze eerste voordracht van het nieuwe tuinseizoen. 34 aanwezigen kregen uitleg van Dhr. Philip Van De Sompele over het gebruik van de serre.

We leerden o.a. dat Philip de voorkeur gaf aan een glazen serre t.o.v. een plastieken serre. De ramen van een glazen serre zijn immers makkelijker te reinigen dan de plastiek van een koepelserre. Licht is en blijft het belangrijkste in een serre. De plaatsing is dus ook van zeer groot belang. Het is belangrijk dat het fris en aangenaam ruikt als je binnenkomt. Het mag niet te vochtig worden in de serre. Ventilatie is daarom uitermate belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed bewerkt wordt. Philip gaf de voorkeur aan champignoncompost maar andere organische bemesting is even goed als ze maar voldoende afgerijpt is. Om zoutproblemen op te lossen in de serre is het best om de serre in de loop van de maand augustus te spoelen. Dit betekent in principe dat er zo’n 50 liter water per m² zou moeten vloeien in de serre.

Het is belangrijk om niet per se een maximale productie na te streven. De kwaliteit van de geleverde productie is belangrijk voor een amateur-tuinier. Om te zaaien is het beter van niet te vroeg te beginnen maar vanaf kunnen we wel al beginnen. De grondtemperatuur is belangrijker dan de luchttemperatuur. Daarom is het interessant om een grondthermometer aan te kopen.

Daarnaast gaf Philip ons nog wat tips om ongedierte te voorkomen. Slakken, bladluizen,… kunnen immers voor veel schade zorgen.