Vrijdag 23 februari 2018 – De roos

De roos is de koningin der bloemen. Ze worden al vele duizenden jaren gekweekt om hun schoonheid, geuren en diverse kleuren.

Ze staan symbool voor de liefde schoonheid en geluk.
Er bestaan een 300-tal wilde soorten en enkele duizenden soorten gekweekte rozen over de hele wereld. Onder de soorten hebben we miniatuurrozen, grondbedekkers, heesterrozen, struikrozen, klimrozen, liaanrozen en stamrozen. Stokrozen horen daar niet bij. De meeste soorten bloeien eind mei, juni, juli en dan hebben we nog de doorbloeiende soorten die bloeien tot eind november.

PLANTEN VAN ROZEN
Rozen houden van wind en minimum 5 uur zon per dag, water en humusrijke grond. Best op ruime afstand zetten van elkaar, zo drogen ze rapper op en is er minder kans op ziekten. Lichte leemgrond hebben ze het liefst. Lichte grond goed mengen met compost. De ideale grond voor rozen is neutraal of licht zuur 6 a 7 PH. Geen rozen planten waar rozen gestaan hebben, tenzij men de grond vernieuwd.

BEMESTEN VAN ROZEN
Rozen zijn gulzige planten en hebben veel voedsel nodig om veel en mooie bloemen en bottels voor te brengen.
Minimaal 2 a 3 maal bemesten, 1ste maal na de snoei, 2de maal begin mei, 3de maal eind juni en dit met rozenmest of bloemenmest 2 derden en 1 derde koemestkorrels. Voor de winter compost of goed verteerde stalmest toedienen.

ZIEKTEN EN INSECTEN BIJ ROZEN
Meeldauw of witziekte: de bladeren worden paars of wit bij vochtig weer. Roest: bladeren krijgen bovenaan gele plekken en aan de onderkant van het blad roestpuntjes.
Spuiten bij valavond en bij droog weer. Regelmatig veranderen van sproeistof. Goede producten zijn BELLAROSE en IMPAKT.
De bladluis is de grootse belager van onze rozen. Natuurlijke vijanden van de bladluis zijn oorwormen, sluipwesp en O.L.H beestjes. We kunnen de bladluizen verwijderen of de rozen besproeien met licht zeepsop of besproeien met het product CONFIDOR.

Bekende rozenkwekers zijn: Vansanten Wetteren, Lens Roses Oudenburg, Luycks Gistel.

Bekende rozentuinen zijn: Internationale rozentuin Kortrijk, Rozentuin Coloma ST. Pieters leeuw.