Vrijdag 23 maart 2018 – Kruiden van A tot Z

Dhr. Deblaere bracht ons heel wat bij over kruiden in de tuin. Hij had heel wat voorbeelden mee en aan de hand van een powerpointpresentatie werden heel wat voorbeelden overlopen.
Een mooi voorbeeld van een kruidentuin is Bulskampveld te Beernem. Daar valt alvast heel wat inspiratie op te doen.
Kruiden bestaan zowel als éénjarige als doorlevende plant. Voorbeelden van éénjarige kruiden zijn springkruid, kleine veldkers. Dit smaakt een beetje naar waterkers maar is taaier. Kippen en konijnen eten dit zeer graag.
Als doorlevende kruiden kan je zowel groenblijvende hebben als kruiden hebben die verdwijnen tijdens de winter. Voorbeelden van doorlevende kruiden zijn daslook, wilde selder, salie, rozenkruid, bieslook.
Bijna alle kruiden zijn op de één of andere manier medicinaal. Ook kunnen kruiden dienen als afweerplant in de moestuin. Door het afgeven van een specifieke geur kan dit als vijand fungeren van ongedierte.
Het meest gekende gebruik van kruiden is uiteraard in de keuken. Zowel rauw in slaatjes, in bereide gerechten als voor infusies van thee kunnen kruiden nuttig gebruikt worden. Tijdens de avond kregen we hieromtrent heel wat tips.